Kela polkee kuntoutuksen laatua
Toimintaterapeuttiliitto on huolissaan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen laadusta. Toimintaterapian osalta Eteläisen vakuutuspiirin hankintojen tulokset eivät herätä suurta huolta mutta Kelan välinpitämättömyys kuntoutuksen laatua kohtaan on erittäin huolestuttavaa.
Julkaistu 3.10.2018
Toimintaterapiapalveluiden kysyntä ja tarjonta vastaavat toisiaan
Toimintaterapian hankintapäätökset julkistettiin alkuviikolla Eteläisessä vakuutuspiirissä. Päätöksistä kävi ilmi, että vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen toimintaterapiapalveluiden kysynnän ja tarjonnan määrä vastaavat Etelä-Suomessa pääasiallisesti toisiaan. Ilman sopimusta jäi 11% palveluntuottajista. Palveluiden hintahaitari oli kohtuullinen eikä jakoa esimerkiksi valtakunnallisten isojen yritysten ja mikroyritysten välillä ole havaittavissa. Näiden tekijöiden perusteella voidaan myös olettaa, että palveluntuottajista löytyy sekä lasten että aikuisten vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen täydennyskoulutusta hankkineita toimintaterapeutteja.
Koulutuspolitiikan vaikutus näkyy hankinnoissa
Toimintaterapiapalveluita tarjoavien yritysten määrä heijastaa alan koulutuspoliittisia ratkaisuja. Suomessa on viisi toimintaterapeuttia 10 000 asukasta kohden. Lukumäärä on pieni muihin Pohjoismaihin verrattuna. Tanskassa on 14 toimintaterapeuttia 10 000 asukasta kohden. Ruotsissa vastaava luku on 10, Norjassa ja Islannissa kahdeksan. Toimintaterapeuttien vähäinen määrä Suomessa vaikuttaa siihen, että Kelan kilpailutuksessa ei syntynyt merkittävää ylitarjontaa tai esimerkiksi kovan kilpailutilanteen aiheuttamaa hintojen polkemista.
Kela osoittaa lähes olematonta arvostusta laatua kohtaan
Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kilpailutuksessa tarjousten valintaperusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus, jossa hinnan painoarvo on 80% ja laatutekijöiden 20%.
Kelan kuntoutuksen tutkimus ja kuntoutuspalveluiden kehittäminen on ollut vuosien ajan suomalaisen kuntoutusjärjestelmän ainutlaatuinen vahvuus. Kela on tämän työn pohjalta määritellyt muun muassa hyvät kuntoutuskäytännöt, joiden painoarvoa se nyt itse heikensi. Kuntoutusalan asiantuntijat, kuten toimintaterapeutit, ovat terveydenhuollon ammattihenkilöitä, joilla on lainsäädäntöön pohjautuva täydennyskoulutusvelvollisuus. Tämä koskee myös Kelan kilpailutukseen osallistuvia yrittäjiä ja ammatinharjoittajia. Kela itsekin edellyttää, että nyt hankittavien kuntoutuspalveluiden tulee perustua erityisasiantuntemukseen. Tämä on vakavassa ristiriidassa sen kanssa, että täydennyskoulutuksen arvostus on kilpailutuksessa heikko.
Toimintaterapeuttiliitto on syvästi huolestunut siitä, että Kela osoittaa lähes olematonta arvostusta asiantuntijuutta, täydennyskoulutusta ja kokemusta kohtaan. Tämä näkyy korostuneesti toimintaterapeuttien läheisten yhteistyökumppaneiden, fysioterapeuttien, kohdalla. Kovassa kilpailutilanteessa huolestuttavan paljon fysioterapian osaamista ja asiantuntijuutta on jäänyt hankintojen ulkopuolelle, kun pääasiallinen merkitsevä tekijä palveluntuottajien valinnassa on alhainen hinta.
Koko maan tilanne vielä avoin
Toimintaterapiapalveluiden saatavuudessa on suuria alueellisia eroja. Pohjois- ja Itä-Suomessa sekä Pohjanmaalla toimintaterapeuteista on paikoin pulaa. Kelan hankintojen vaikutukset vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen toimintaterapiapalveluihin koko Suomen alueella on mahdollista arvioida vasta sitten, kun Kela on julkaissut kaikkien alueiden hankintapäätökset.
Kristina Holmberg
Puheenjohtaja
kristina.holmberg@toimintaterapeuttiliitto.fi
puh. 040 759 5588
Kannanotto PDF-muodossa
Taustaa:
Toimintaterapeuttiliitto ja toimintaterapeuttiliiton yrittäjäjäsenet sekä Akava ja akavalaiset kuntoutusalan liitot ottivat kantaa Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kilpailutukseen jo keväällä, kun hankintaprosessi käynnistyi. Kannanotot ja asiaan liittyvät uutiset ovat edelleen ajankohtaisia:
Valinnanvapauslainsäädäntö konkretisoituu toimintaterapian ja kuntoutuksen kilpailutuksessa
Miten käy kuntoutuksen laadun, jos hinnalla on näin suuri painoarvo?
Kela painottaa kuntoutuksen hintaa laadun kustannuksella
Yle: Kela muutti 38 000 suomalaista koskevan terapiakilpailutuksen kriteerejä
Ajankohtaista
TOIssa on voimaa! -tapahtumat keväällä 2025 →Suositut TOIssa on voimaa! -tapahtumat jatkuvat myös ensi vuonna. Keväällä järjestämme lähitapahtumat Keski-Suomessa ja Kanta-Hämeessä.
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS Terveyspalvelualan työehtosopimuksen piiriin 1.5.2025 alkaen →Terveyspalvelualan Unioni, Hyvinvointiala HALI sekä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS ovat sopineet Terveyspalvelualan työehtosopimuksen noudattamisesta ja sitä täydentävästä paikallisesta sopimuksesta YTHS:ssä.
Eduskunta hyväksyi sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalain väliaikaiset muutokset →Hallituksen esitys laeiksi sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan muuttamisesta (niin sanottu Soteri-laki) on hyväksytty eduskunnassa. Muutokset ovat tarpeellisia, mutta eivät käytännössä helpota niiden yrittäjien tilannetta, joiden on tarkoitus tuottaa palveluja alaikäisille. TOI antoi lausunnon valvontalain muutoksiin lokakuussa 2024.
Kaikki tiedotteet →
Suositut TOIssa on voimaa! -tapahtumat jatkuvat myös ensi vuonna. Keväällä järjestämme lähitapahtumat Keski-Suomessa ja Kanta-Hämeessä.
Terveyspalvelualan Unioni, Hyvinvointiala HALI sekä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS ovat sopineet Terveyspalvelualan työehtosopimuksen noudattamisesta ja sitä täydentävästä paikallisesta sopimuksesta YTHS:ssä.
Eduskunta hyväksyi sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalain väliaikaiset muutokset →Hallituksen esitys laeiksi sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan muuttamisesta (niin sanottu Soteri-laki) on hyväksytty eduskunnassa. Muutokset ovat tarpeellisia, mutta eivät käytännössä helpota niiden yrittäjien tilannetta, joiden on tarkoitus tuottaa palveluja alaikäisille. TOI antoi lausunnon valvontalain muutoksiin lokakuussa 2024.
Kaikki tiedotteet →
Hallituksen esitys laeiksi sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan muuttamisesta (niin sanottu Soteri-laki) on hyväksytty eduskunnassa. Muutokset ovat tarpeellisia, mutta eivät käytännössä helpota niiden yrittäjien tilannetta, joiden on tarkoitus tuottaa palveluja alaikäisille. TOI antoi lausunnon valvontalain muutoksiin lokakuussa 2024.