Terveyspalvelualalle saatiin sopimusratkaisu
Terveyspalvelualan Unioni ja työnantajapuolta edustava Hyvinvointiala HALI ry ovat päässeet ratkaisuun Terveyspalvelualan työehtosopimuksesta. Sopimus on hyväksytty osapuolten hallinnoissa.
Julkaistu 1.7.2022
Terveyspalvelualan Unioni ja työnantajapuolta edustava Hyvinvointiala HALI ry ovat päässeet ratkaisuun Terveyspalvelualan työehtosopimuksesta. Sopimus on hyväksytty osapuolten hallinnoissa.
Sopimuskausi ja palkankorotukset
Sopimuskausi on 1.5.2022–30.4.2024 (24 kk). Sopimuskaudella maksetaan kaksi kaikille tulevaa yleiskorotusta. Henkilökohtaisia palkkoja ja taulukkopalkkoja korotetaan 1.10.2022 lukien 2,0 prosentin yleiskorotuksella ja 1.6.2023 lukien 1,9 prosentin yleiskorotuksella.
Jos verrokkialojen (teknologiateollisuus ja kemian perusteollisuus) palkkaratkaisuissa syntyy 1,9 prosenttia korkeampi korotustaso, on terveyspalvelualan palkankorotus vähintään samansuuruinen. 1,9 prosentin ylittävästä osuudesta 70 prosenttia lisätään yleiskorotukseen ja 30 prosenttia jaetaan paikallisena eränä.
Palkkasopimuksen erityistekijälisien perusteita täsmennettiin ja tehtäväkuvausten laatimista vahvistettiin työn vaativuustekijöiden tunnistamisen parantamiseksi. Henkilökohtaisen palkanosan määräytymisen perusteita selkeytettiin.
Perhevapaauudistus
Perhevapaauudistuksen tärkeä tavoite tasa-arvon parantumisesta työelämässä toteutui terveyspalvelualan sopimusneuvotteluissa. Jatkossa raskaana oleva työntekijä saa täyttä palkkaa raskausrahakauden ensimmäiseltä 40 arkipäivältä ja kummallekin vanhemmalle maksetaan täysi palkka vanhempainvapaan 32 ensimmäiseltä arkipäivältä.
- Sopimusratkaisu tukee sukupuolineutraalia perhekäsitystä ja parantaa vanhempien keskinäistä tasa-arvoa sekä helpottaa perheiden työn ja arjen yhteensovittamista, sanoo TOIn lakimies Mirella Drushinin.
Vuosilomamääräykset muuttuvat edellisen sopimuksen linjausten mukaisesti
Vuosilomien kertymisessä siirrytään 1.4.2022 alkaen vuosilomalain mukaisesta arkipäivälaskennasta (6 päivää/vko) lomapäivälaskentaan (5 päivää/vko). Niin sanottujen lauantaipäivien laskennasta luovutaan ja vuosiloma merkitään jatkossa vain työpäiville (enintään 5 päivää/vko). Uusi järjestelmä sopii nykyaikaiseen työelämään, jossa työtä tehdään pääsääntöisesti viitenä päivänä viikossa.
Lomapäiviä ovat maanantain ja perjantain väliset päivät lukuun ottamatta arkipyhiä. Kertyneiden vuosilomapäivien määrä saadaan jatkossa suoraan taulukosta täysien lomanmääräytymiskuukausien mukaisesti. Vastaava järjestelmä on ollut julkisella sektorilla käytössä jo useita vuosia.
- Uusi järjestelmä otetaan käyttöön 1.4.2022 alkaen kertyneiden vuosilomien osalta, Drushinin kertoo.
Henkilöstön edustajien asema ja korvaukset paranevat
Sopimusratkaisussa korotetaan henkilöstön edustajien, eli luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen palkkioita noin neljällä prosentilla. Sopimusratkaisussa korostetaan luottamusmiesten ja työnantajan edustajien paikallisen yhteistyön tärkeyttä. Terveyspalvelualan Unionin jäsenliittojen jäsenten on myös aiempaa helpompaa valita keskuudestaan Unionilainen luottamusmies.
Ajankohtaista
Toimintaterapeutti-lehti | Palkkakysely vahvistaa: Työehtosopimukset määrittävät palkkatason →Toimintaterapeuttiliiton vuoden 2023 lopussa tekemä palkkakysely osoitti, että jäsenten palkankorotukset ovat sidoksissa työehtosopimuksiin. Paikallisen sopimisen merkitys on tällä hetkellä pieni. Kysely osoitti myös, että työn vaativuuden arviointia pitäisi tehdä paljon nykyistä enemmän.
Toimintaterapeutti-lehti | Huikea polku ensimmäiseksi toimintaterapeuttien opettajaksi →Suomalaisella toimintaterapialla on ollut alusta alkaen vahvat kansainväliset juuret.
Tidningen Toimintaterapeutti | Ergoterapeuternas första lärare banade sin egen väg →Ergoterapin i Finland har haft stark internationell förankring från första början.
Kaikki tiedotteet →
Toimintaterapeuttiliiton vuoden 2023 lopussa tekemä palkkakysely osoitti, että jäsenten palkankorotukset ovat sidoksissa työehtosopimuksiin. Paikallisen sopimisen merkitys on tällä hetkellä pieni. Kysely osoitti myös, että työn vaativuuden arviointia pitäisi tehdä paljon nykyistä enemmän.
Suomalaisella toimintaterapialla on ollut alusta alkaen vahvat kansainväliset juuret.
Tidningen Toimintaterapeutti | Ergoterapeuternas första lärare banade sin egen väg →Ergoterapin i Finland har haft stark internationell förankring från första början.
Kaikki tiedotteet →
Ergoterapin i Finland har haft stark internationell förankring från första början.