TyöelämäUutiset

Varsinais-Suomen hyvinvointialue käynnisti yt-neuvottelut – jukolainen pääluottamusmies tukee TOIn jäseniä

Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) on käynnistänyt henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Toistaiseksi ei ole tietoa, miten neuvottelut mahdollisesti vaikuttavat TOIn jäsenistöön. TOI muistuttaa, että epäselvissä tilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä luottamusmieheen.

Julkaistu 17.9.2024

Varhan yhteistoimintaneuvottelut käynnistyivät maanantaina 9.9. aluehallituksen aiemmin tekemän päätöksen mukaisesti. Vähintään kuusi viikkoa kestävät neuvottelut koskevat ensivaiheessa sote-palveluiden, ikääntyneiden palveluiden, TYKS-sairaalapalveluiden ja pelastuspalveluiden henkilöstöä. Työnantajan tavoite on, että vähennykset eivät pääsääntöisesti kohdistu asiakastyötä tekevään henkilöstöön.

Organisaatiouudistuksen ja johtamisjärjestelmän muutosten täytäntöönpanoa koskevissa neuvotteluissa on tarkoitus selvittää sellaisia henkilöstöön liittyviä toimenpiteitä, joilla ensisijaisesti tavoitellaan pysyviä rakenteellisia ratkaisuja.

Arvio vähennettävien henkilötyövuosien määrästä on enintään 220. Neuvottelujen edetessä on tarkoitus täsmentää sitä, miten henkilöstösäästö kohdentuu ja toteutuu.

Toistaiseksi ei ole tietoa, miten neuvottelut mahdollisesti vaikuttavat TOIn jäsenistöön. TOI seuraa tilannetta aktiivisesti.

Tavoitteena pysyvät henkilöstösäästöt

Neuvotteluiden peruste on hyvinvointialueen alijäämäinen talous. Varhan tammi-kesäkuun tulos oli 81,5 miljoonaa euroa alijäämäinen, mikä on 62,4 miljoonaa euroa heikompi tulos kuin talousarviossa on ennakoitu. Alkuvuoden taloustietojen perusteella hyvinvointialueen kuluvan vuoden alijäämä tulee todennäköisesti entisestään kasvamaan. Lain mukaan hyvinvointialueiden tulee kattaa alijäämänsä vuoden 2026 loppuun mennessä.

Työnantajan tavoittelee lähtökohtaisesti pysyviä henkilöstösäästöjä. Mitään toimenpiteitä ei kuitenkaan suljeta pois tässä vaiheessa neuvotteluita. Henkilöstön vaihtuvuutta hyödynnetään mahdollisimman laajasti ja tarkoituksenmukaisesti, mikä saattaa edellyttää tehtävien uudelleen järjestelyjä ja henkilösiirtoja. Sijaisten ja määräaikaisten työntekijöiden käyttötarve arvioidaan entistä tarkemmin. Neuvottelujen yhteydessä selvitetään myös mahdollisuus paikallisiin säästösopimuksiin. Lisäksi paikalliset virka- ja työehtosopimukset sekä muut työehtosopimusten ylittävät sopimukset ja käytännöt arvioidaan.

Jos sopeuttamistoimenpiteet johtavat tilanteeseen, jossa ei ole taloudellisia ja/tai tuotannollisia edellytyksiä tarjota työtä henkilöstölle, ovat liikkeen luovutus, irtisanomiset ja osa-aikaistamiset mahdollisia.

Myös koko neuvottelujen piirissä olevaan henkilöstöön tai osaan kohdistuvia lomautuksia voidaan toteuttaa, jos tavoitteiden saavuttaminen edellyttää sitä. Muita tilapäisiä säästöjä tuovat esimerkiksi vapaaehtoiset palkattomat virka- ja työvapaat ja muut vapaaehtoiset henkilöstösäästöjä tuovat toimenpiteet.

Neuvotteluissa työnantaja haluaa käsitellä ainakin seuraavia sopeuttamistoimenpiteitä, jotka vaikuttavat henkilöstömäärään ja -rakenteeseen:

  • määräaikaisten palvelussuhteiden vähentäminen,

  • eläköitymisen hyödyntäminen,

  • organisaatiomuutokset ja toimintojen uudelleenjärjestelyt,

  • liikkeen luovutus,

  • vapaaehtoiset henkilöstösäästöt,

  • henkilöstöjärjestöjen ja henkilöstön esitykset henkilöstösäästöistä sekä

  • työnantajan yksipuoliset toimenpiteet, palvelussuhteiden irtisanominen ja lomauttaminen tai osa-aikaistaminen taloudellisista ja tuotannollisista syistä.

Mahdolliset taloudellisin tai tuotannollisin perustein tapahtuvat irtisanomiset on tarkoitus toteuttaa välittömästi neuvottelujen päätyttyä.

TOIn puheenjohtaja Kirsi Wikman muistuttaa, että mikäli yt-neuvottelut herättävät kysymyksiä nyt tai myöhemmin, kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä työpaikan jukolaiseen pääluottamusmieheen tai liiton TOImistoon. Pääluottamusmiehen yhteystiedot löytyvät yleensä työpaikan ilmoitustaululta tai intranetistä.

Jos et tiedä, kuka työpaikkasi pääluottamusmies on, ole yhteydessä liiton TOImistoon.

Lisätiedot:

Tove Lassenius, TOIn toiminnanjohtaja
p. 040 613 9821

Kirsi Wikman, TOIn puheenjohtaja
p. 040 825 3107

Mitkä yt-neuvottelut?

Yhteistoimintaneuvottelut perustuvat lakiin työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella. Toisin kuin yrityksiä koskevassa laissa, kuntien ja hyvinvointialueiden on aina käytävä yt-neuvottelut riippumatta työpaikan henkilöstömäärästä.

Lain tarkoituksena on edistää työnantajan ja henkilöstön välistä yhteistoimintaa. Se antaa henkilöstölle mahdollisuuden osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon. Kunnissa ja hyvinvointialueilla on yhteistoimintaelin, joka koostuu työnantajan ja henkilöstön edustajista. Suomen Toimintaterapeuttiliiton jäsenten kohdalla henkilöstön edustajana toimii JUKOn pääluottamusmies.

Harkitessaan vähintään kymmenen työntekijän irtisanomista, lomauttamista yli 90 päiväksi tai osa-aikaistamista, työnantajan on annettava näiden työntekijöiden edustajille kirjallinen selvitys toimien perusteista, määrästä ja aikataulusta sekä siitä, miksi juuri tietyt henkilöt ovat valikoituneet niiden kohteiksi. Lisäksi työnantajan on laadittava henkilöstön edustajille kirjallinen esitys työllistymistä edistäväksi toimintasuunnitelmaksi.

Mikäli työnantajan harkitsema irtisanominen, osa-aikaistaminen tai 90 päivää pidempi lomauttaminen kohdistuu vähintään kymmeneen työntekijään, työnantajan katsotaan täyttäneen neuvotteluvelvoitteensa, kun yt-neuvotteluja on käyty vähintään kuuden viikon ajanjaksona niiden alkamisesta lukien, ellei yhteistoimintaneuvotteluissa toisin sovita. Työnantaja saa vasta tämän jälkeen päättää varsinaisista toimenpiteistä ja niiden kohdentamisesta.

Ajankohtaista

Save the date: Tule mukaan keskustelemaan toimintaterapeuttien ydinosaamisesta 23.10.! →

TOI käynnisti syksyllä 2023 projektin, jonka tavoite on toimintaterapeuttien ydinosaamisen määritteleminen ja kuvaaminen. Kuluvan syksyn aikana tiivistämme jäsenten kanssa käytävää keskustelua ydinosaamisesta ja kutsumme sinut yhteiseen Teams-keskusteluun 23.10.2024 klo 17-19.

Tervetuloa TOIn syyskokoukseen 20.11.2024! →

TOIn sääntömääräinen syyskokous järjestetään keskiviikkona 20.11.2024 klo 17 alkaen Akavatalolla. Ilmoittaudu viimeistään 13.11. ja tule mukaan kokoukseen paikan päälle tai etänä!

JUKO | Haluatko sinä, että poliitikot päättävät palkastasi? Haluatko palkkavaalit? Me emme halua →

Eduskunta käsittelee syksyllä hallituksen ehdotusta säätää laki vientivetoisesta palkkamallista. Erityiseen huoleen sinulla on syytä, jos työskentelet naisvaltaisella alalla. Nämä alat jäävät palkkakehityksessä auttamatta jälkeen, koska julkisaloilla ei makseta sopimuskorotuksia ylittäviä palkkoja kuten vientisektorilla.

Kaikki tiedotteet →