Kannanotot ja lausunnot

Valvontalain tilapäisten muutosten tulee huomioida myös lasten ja nuorten kanssa työskentelevät toimintaterapeutit

Suomen Toimintaterapeuttiliitto (TOI) on lausunut suunnitelluista lakimuutoksista ja pitää niitä hyvinä ja oikeansuuntaisina. Lasten ja nuorten kanssa työskentelevien toimintaterapeuttien tilannetta suunnitellut muutokset eivät kuitenkaan helpota, mikä voi heikentää oikea-aikaisen kuntoutuksen toteutumista.

Julkaistu 25.10.2024

– Soteri-rekisterin haasteet ovat näkyneet jäsenillemme ja jäsenpalvelussamme koko rekisterin olemassaolon ajan. Olemme tyytyväisiä, että ministeriö on viimein tarttunut sote-liittojen viestiin ja suunnittelee valvontalakiin tilapäisiä muutoksia, toteaa TOIn asiantuntija Sara Kiskola.

Tilapäisten muutosten on tarkoitus tulla voimaan aikaisintaan alkuvuodesta 2025 ja olla voimassa vuoden 2026 loppuun. Muutosten myötä itsenäiset ammatinharjoittajat ja näihin rinnastettavat pienet palveluntuottajat voisivat aloittaa toiminnan heti Soteri-rekisteröinnin tehtyään eli ennen varsinaista rekisteröintipäätöstä. Lain myötä myös jo rekisteröityä toimintaa koskevan olennaisen muutoksen toteuttaminen onnistuisi jo ennen rekisteröintipäätöksen saamista. Pienillä palveluntuottajilla viitataan yrityksiin, joissa yksi henkilö tekee lain edellyttämää asiakastyötä.

Suunnitellut muutokset eivät kuitenkaan koske niitä itsenäisiä ammatinharjoittajia ja pieniä palveluntuottajia, jotka tuottavat lasten ja nuorten palveluita. Heiltä vaadittaisiin jatkossakin normaali rekisteröitymisprosessi ennen toiminnan aloittamista. Tämä johtuu siitä, että lasten ja nuorten kanssa työskenteleviltä vaaditaan rikostaustaselvitys.

– Kiinnitämme huomiota siihen, että vaikka esitys rikostaustaselvitysten tarkistamisesta on perusteltu, se ei tuo helpotusta niiden toimintaterapeuttien tilanteeseen, jotka suunnittelevat palveluntuottamista lapsille ja nuorille. Tämä puolestaan mahdollisesti viivästyttää oikea-aikaisen toimintaterapian toteutumista, TOIn puheenjohtaja Kirsi Wikman sanoo.

TOI ehdottaa lausunnossaan, että lasten kanssa työskentelevien hakemukset käsiteltäisiin erikseen siten, että rikostaustaselvitykset priorisoidaan hakemuksen saapuessa. Kun rikostaustaselvitys on tarkastettu ja kunnossa, saisi yrittäjä väliaikaisen toimintaluvan. Muu hakemus käsiteltäisiin tavallisen prosessin mukaisesti.

TOI on huolissaan siitä, miten lasten oikea-aikainen kuntoutus turvataan, mikäli väliaikainen lakimuutos ei tosiasiallisesti edistä uusien toimintaterapeuttiyrittäjien nykyistä nopeampaa rekisteröintiä. Tällä hetkellä toimintaterapeuttiyrittäjistä on pulaa eri puolilla Suomea, ja yksityinen sektori tuottaa merkittävän osan etenkin lasten toimintaterapiajaksoista.

– Nostamme esille myös sen, että esityksen vaikutusten arvioinnissa ei ole pohdittu, mikä on tilanne vuoden 2026 jälkeen, kun väliaikainen laki päättyy. Lain voimassaolon aikana tulee tarkastella, tulisiko ehdotettu menettely muuttaa pysyväksi, Kiskola toteaa.

Väliaikaisella lakimuutoksella on tarkoitus säätää myös siitä, että julkiset toimijat saisivat kaksi vuotta lisäaikaa ilmoittaa tiedot rekisteröintiä varten viranomaisille. TOI kannattaa tätä, jotta Soteri-rekisterin kehittämiselle ja ruuhkien purkamiselle saadaan lisää aikaa ja resursseja.

Taustalla Soteri-rekisterin ruuhkautuminen

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta eli niin kutsuttu valvontalaki tuli voimaan vuoden 2024 alussa. Valvontalaissa säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien rekisteröintimenettelystä. Soteri-rekisteri toimii palveluntuottajien ja palveluyksiöiden rekisterinä valtakunnallisesti.

Kuluneen vuoden aikana Soteri-rekisteri on pahoin ruuhkautunut, minkä takia uusien hakemusten käsittely on ollut hidasta. Ruuhkautumisen taustalla ovat olleet sekä rekisteröintimenettelyn ja Soterin käyttöönoton kehittäminen että lisääntyneet hakemusmäärät.

Soterin ruuhkautuminen on aiheuttanut haasteita TOIn jäsenille, jotka aikovat yrittäjäksi tai suunnittelevat yrittäjyyttä. Tämä on johtunut niin hakemusten pitkiksi venyneistä käsittelyajoista kuin rekisterin keskeneräisyydestä, mikä oli ongelma etenkin alkuvuodesta.

TOIn lausunnot voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Lisätiedot:

Asiantuntija Sara Kiskola
sara.kiskola@toimintaterapeuttiliitto.fi
040 1970925

Puheenjohtaja Kirsi Wikman
kirsi.wikman@toimintaterapeuttiliitto.fi
040 825 3107

Ajankohtaista

Vuoden toimintaterapeutti 2024 on lohjalainen Mirja Karhinen →

Suomen Toimintaterapeuttiliitto (TOI) on myöntänyt Vuoden toimintaterapeutti 2024 - kunniamaininnan lohjalaiselle Mirja Karhiselle. Karhinen ansaitsee kunniamaininnan erityisesti etätoimintaterapian käytäntöjen pitkäaikaisesta kehittämisestä.

TOIn hallitukseen valittiin uusia jäseniä tuleville vuosille →

TOIn syyskokous 20.11.2024 valitsi liiton hallitukseen uusia jäseniä seuraaville vuosille.

AKYn kannanotto: Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen hankinnat – Liitot olisivat toivoneet aitoa yhteistyötä Kelan kanssa →

Kela on ilmoittanut suunnittelemistaan muutoksista tulevissa vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen hankinnoissa. Muutokset ovat toteutuessaan olennaisia ja asettavat yrittäjät kokonaan uudenlaisen tilanteen eteen.

Kaikki tiedotteet →