UKK: Hoitotakuu ja toimintaterapia
Perusterveydenhuollon hoitotakuu uudistui syyskuussa. Keräsimme vastaukset uudistuksesta usein kysyttyihin kysymyksiin toimintaterapian näkökulmasta.
Julkaistu 27.9.2023
Hoitotakuulainsäädöntö uudistui 1.9.2023, ja kiireettömään hoitoon tulee nyt päästä 14 vuorokauden kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista aiemman kolmen kuukauden sijaan. Keräämme tähän juttuun vastauksia kysymyksiin, joita jäsenemme ovat esittäneet uudistuksesta.
Juttu päivittyy sitä mukaa, kun saamme uusia hoitotakuuta koskevia kysymyksiä.
1. Mitä hoitoa tiukennettu 14 vuorokauden hoitotakuu koskee?
Tiukennettu 14 vuorokauden hoitotakuu koskee kiireetöntä perusterveydenhuollon hoitoa, jossa on kyse sairastumisesta, vammasta, pitkäaikaissairauden vaikeutumisesta, uusista oireista tai toimintakyvyn alenemisesta. Hoitotakuu koskee sekä fyysisiä että psyykkisiä terveysongelmia, jotka koskevat yleislääketieteen alaa. 14 vuorokauden hoitotakuu koskee myös toimintaterapeutin suoravastaanottoa ja apuvälinearvioita, mikäli asiakas voi hakeutua siihen itse ottamalla suoraan yhteyttä apuvälinekeskukseen edellä kuvatussa tilanteessa. Jos terveydenhuollon palvelu, kuten toimintaterapeutin suoravastaanotto, on organisoitu hyvinvointialueella osaksi sosiaalihuollon palvelua, sitä koskee tiukennettu hoitotakuu.
Tiukennettu hoitotakuu koskee hoidon tarpeen arviointia seuraavaa ensimmäistä käyntiä. Hoidon antajan tulee olla laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö, kuten toimintaterapeutti.
2. Mikä on toimintaterapeutin suoravastaanotto?
Suoravastaanotto tarkoittaa tässä yhteydessä perusterveydenhuollon sotekeskuksessa tapahtuvaa, matalan kynnyksen lähetteetöntä toimintaterapiapalvelua. Toimintaterapeutin vastaanotolle voi tulla näissä palveluissa ilman lääkärin lähetettä siten, että asiakas on suoraan yhteydessä toimintaterapeuttiin tai toinen ammattilainen (esimerkiksi sote-keskuksen ajanvarauksessa) ohjaa asiakkaan ilman lääkärin lähetettä ottamaan yhteyttä toimintaterapeuttiin.
TOI valmistelee parhaillaan toimintaterapeutin suoravastaanoton täsmennettyä määritelmää. Määritelmä julkaistaan mahdollisimman pian.
3. Mikä lasketaan hoitotakuun mukaiseksi ensimmäiseksi hoitotapahtumaksi toimintaterapiassa?
Hoitotakuun mukainen ensimmäinen hoitotapahtuma on asiakaskäynti, joka tapahtuu vastaanotto- tai kotikäyntinä tai etäyhteyden kautta. Ammattilaisten kesken järjestetty ja aloitettu hoitoprosessi asiakkaan asioissa ei täytä hoitotakuun ensimmäisen hoitotapahtuman toteutumisen velvoitetta.
4. Koskeeko 14 vuorokauden hoitotakuu hoito- ja kuntoutussuunnitelman mukaisia käyntejä?
Hoitotakuu koskee kuntoutussuunnitelman laatimista koskevaa käyntiä, mutta ei kuntoutussuunnitelman mukaisia terapiajaksokäyntejä. Suuri osa toimintaterapiakäynneistä on hoito- ja kuntoutussuunnitelman mukaisia käyntejä. Huomioitavaa on, että hoidon tarpeen arviosta seuraavan kuntoutuksen tai kuntoutussuunnitelman ensimmäiseen käyntiin tulee soveltaa kohtuullista aikaa ja käynnin tulee toteutua viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarpeen arvio on tehty. Tärkeää on tunnistaa, että kolme kuukautta on enimmäisaika, ja kokonaisarvion perusteella kuntoutussuunnitelman ensimmäinen käynti tulee järjestää nopeammin.
5. Miten määräaika hoitoon pääsemiseksi mitataan?
Määräaika toimintaterapiaan pääsemiseksi lasketaan hoidon tarpeen arviointia seuraavasta päivästä. Siihen lasketaan mukaan viikonloppu sekä arkipyhät. Hoidon tarpeen arviointi tulee tehdä saman arkipäivän aikana, kun asiakas ottaa yhteyttä toimintayksikköön. Hoidon tarpeen arvioinnin tekee aina laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö.
Hoidon tarpeen arvioinnin yhteydessä tulee uuden sääntelyn myötä arvioida, pystyykö hyvinvointialue tuottamaan palvelun itse lain vaatimassa enimmäisajassa. Jos ei pysty, asiakkaalle tulee järjestää mahdollisuus päästä hoitoon muualle joko yhteistoiminnassa toisen hyvinvointialueen kanssa, ostopalveluun tai asiakkaalle tulee antaa palveluseteli.
6. Miten asiakkaiden tulee saada yhteys terveyskeskukseen tai toimintaterapeutin suoravastaanotolle?
Asiakkaan tulee saada arkisin virka-aikaan saman päivän aikana yhteys perusterveydenhuollon toimintayksikköön ja yksilöllinen arvio hoidon tarpeestaan. Asiakas voi saada yhteyden terveydenhuoltoon puhelimitse, sähköisesti, internetsivujen kautta, viestin tai chatin kautta tai käymällä paikan päällä. Jos käytössä on takaisinsoittopalvelu, takaisinsoiton tulee tapahtua samana päivänä, mutta se voi tapahtua myös virka-ajan jälkeen.
7. Mitä jos toimintaterapeutti huomaa vastaanotollaan tarpeen lääkärikäynnille?
Toimintaterapeutin tulee ohjata asiakas lääkärin vastaanotolle. Lääkärin vastaanotto on järjestettävä 7 vuorokauden kuluessa toimintaterapeutin vastaanotosta.
8. Kuka seuraa hoitotakuun toteutumista?
Hyvinvointialueiden tulee julkaista kuukausittain tiedot siitä, miten hoitotakuu toteutuu. Tietojen koostamisesta vastaa THL, joka seuraa kaikkia hoitotakuun piirissä olevia käyntejä, mukaan lukien toimintaterapeutin suoravastaanottoja. Hoitotakuulainsäädännön toteutumista valvovat puolestaan Valvira ja Aluehallintovirasto (AVI).
9. Tarkoittaako hoitotakuun kiristyminen lisää työtä yksittäisille toimintaterapeuteille?
TOIlle on tärkeää varmistaa, että hoitotakuun toteuttaminen ei johda missään siihen, että yksittäiset toimintaterapeutit tai perusterveydenhuollon yksiköt joutuisivat kohtuuttomiin tilanteisiin. Tavoitteemme on päinvastoin, että kuntoutusalan pitovoimaa parannetaan esimerkiksi työoloja kehittämällä.
Jos työpaikallasi ilmenee työmäärään tai muita työhön liittyviä huolia tai ongelmia, kannattaa asia ottaa puheeksi oman esihenkilön ja tarvittaessa työpaikkasi jukolaisen luottamusmiehen kanssa. Myös TOImistoon kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Jäikö jokin asia mietityttämään tai vastausta vaille? Olethan yhteydessä TOImistoon.
Lähteet:
STM - Hoitotakuun tiukentaminen
STM - Hoitotakuun ohjekirje
Finlex - Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi terveydenhuoltolain muuttamisesta ja siihen liittyviksi laeiksi
Lue lisää:
Muutos syntyy tekemällä - toimintaterapeutin suoravastaanotto hoitotakuun piiriin
Muokattu 4.1.2024: Päivitetty TOIn tekemän toimintaterapeutin suoravastaanoton määrittelyn aikataulua
Ajankohtaista
Vuoden toimintaterapeutti 2024 on lohjalainen Mirja Karhinen →Suomen Toimintaterapeuttiliitto (TOI) on myöntänyt Vuoden toimintaterapeutti 2024 - kunniamaininnan lohjalaiselle Mirja Karhiselle. Karhinen ansaitsee kunniamaininnan erityisesti etätoimintaterapian käytäntöjen pitkäaikaisesta kehittämisestä.
TOIn hallitukseen valittiin uusia jäseniä tuleville vuosille →TOIn syyskokous 20.11.2024 valitsi liiton hallitukseen uusia jäseniä seuraaville vuosille.
Infowebinaari | Mitä kuuluu hyvinvointialueille? 10.12. klo 17-18.30 →Toimintaterapeuttiliiton ja Suomen Fysioterapeuttien yhteisessä kuntoutusalan infowebinaarissa 10.12.2024 käsitellään hyvinvointialueiden ajankohtaista tilannetta. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan!
Kaikki tiedotteet →
Suomen Toimintaterapeuttiliitto (TOI) on myöntänyt Vuoden toimintaterapeutti 2024 - kunniamaininnan lohjalaiselle Mirja Karhiselle. Karhinen ansaitsee kunniamaininnan erityisesti etätoimintaterapian käytäntöjen pitkäaikaisesta kehittämisestä.
TOIn syyskokous 20.11.2024 valitsi liiton hallitukseen uusia jäseniä seuraaville vuosille.
Infowebinaari | Mitä kuuluu hyvinvointialueille? 10.12. klo 17-18.30 →Toimintaterapeuttiliiton ja Suomen Fysioterapeuttien yhteisessä kuntoutusalan infowebinaarissa 10.12.2024 käsitellään hyvinvointialueiden ajankohtaista tilannetta. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan!
Kaikki tiedotteet →
Toimintaterapeuttiliiton ja Suomen Fysioterapeuttien yhteisessä kuntoutusalan infowebinaarissa 10.12.2024 käsitellään hyvinvointialueiden ajankohtaista tilannetta. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan!