Toimintaterapeutteja koskevat SOTE-sopimusneuvottelut alkoivat
TOIn puheenjohtaja Anu Halosen mukaan TOI tavoittelee toimintaterapeuttien palkkakehitystä ja kuntoutusalan työn näkyväksi tekemistä.
Julkaistu 18.1.2022
Neuvottelut kunta-alan sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimuksesta (SOTE-sopimus) alkoivat maanantaina 17.1.2022 keskustelulla menettelytavoista ja aikatauluista. Kokouksessa jatkettiin neuvotteluja myös nykyisen sopimuksen mukaisten työaika- ja palkkaustyöryhmien asioista. Toimintaterapeutteja neuvotteluissa edustaa Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO.
Neuvotteluissa esille palkat, työolot ja työehdot
JUKOn neuvottelupäällikkö Jouni Vattulaisen mukaan JUKO haluaa varmistaa kunta-alan sote-henkilöstölle sellaiset työehdot ja työolot, että ala houkuttelee uusia opiskelijoita ja että sote-ammattilaiset tuntevat ylpeyttä työstään. Tavoitteena ovat myös palkankorotukset.
– Tavoittelemme kannustavia palkankorotuksia, jotka sisältävät myös erillisen palkkaohjelman. Lisäksi tavoittelemme työaikamääräyksiin joustoja ja matka-ajan korvaamista, Vattulainen kertoo.
TOIn ensisijainen tavoite palkkakehitys
Toimintaterapeuttiliiton ensisijaisena tavoitteena SOTE-sopimusneuvotteluissa on toimintaterapeuttien palkkauksen kehittäminen.
– TOIn mielestä sopimuksen rakenteen ja sisällön pitää mahdollistaa sekä pitkäjänteinen palkkauksen edistäminen että paikalliset ratkaisut palkkojen korjaamiseksi, puheenjohtaja Anu Halonen sanoo.
Julkisen sektorin palkkausjärjestelmät perustuvat työn vaativuuteen ja tehtäväkohtaiseen palkkaan.
– Nykyiset työn vaativuuden arviointijärjestelmät eivät kuitenkaan tunnista kuntoutusalan ja toimintaterapeuttien työn vaativuustekijöitä, jolloin työn vaativuus ja palkka eivät kohtaa.
Palkkataso nousi esille myös TOIn loppuvuodesta 2021 toteuttamassa palkkakyselyssä.
– 85 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että palkkaan vaikuttamisen on oltava TOIn keskeinen neuvottelutavoite. Lisäksi jopa 75 prosenttia kaikista vastanneista koki, ettei palkka vastaa työtehtävien vaativuutta, Halonen kertoo.
Neuvottelut jatkuvat 26.1.2022, jolloin JUKO luovuttaa työnantajalle sopimustavoitteensa.
Sopimuksessa lähes 180 000 palkansaajaa ja 1000 toimintaterapeuttia
Lähes 180 000 kuntien tai kuntayhtymien sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevää palkansaajaa siirtyi Kunnallista yleisestä virka- ja työehtosopimuksesta (KVTES) uuden työ- ja virkaehtosopimuksen, SOTE-sopimuksen, piiriin 1. syyskuuta 2021. Sopimuksen piiriin kuuluu noin 1000 julkisella sektorilla työskentelevää toimintaterapeuttia.
SOTE-sopimus on kunta-alan pääsopimukseen liittyvä sopimus. Yleiset palvelusuhteen ehdot määräytyvät KVTES:n perusteella, ja niistä sekä kaikille sopimuksille samasta palkankorotusten kustannusraamista neuvotellaan kunta-alan pääryhmässä.
SOTE-sopimusneuvotteluissa JUKO edustaa laajasti akavalaisten liittojen ammattiryhmiä, jotka toimivat sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija- sekä johto- ja esihenkilötehtävissä. Heitä ovat toimintaterapeuttien lisäksi muun muassa sosiaalityöntekijät, terveydenhoitajat, psykologit, ylihoitajat sekä sairaaloiden tutkimus- ja tekninen henkilöstö.
Lääkäreihin SOTE-sopimusta ei sovelleta, vaan lääkärit, hammaslääkärit ja eläinlääkärit ovat jatkossakin JUKOn ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) välisen Lääkärisopimuksen piirissä.
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.
SOTE-faktat
Sopimus | Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus
Neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen (JUKO), Tuomas Hyytinen (Talentia) ja Harri Liikkanen (Suomen Terveydenhoitajaliitto).
Pääsopijat | JUKO, Sote (Super, Tehy, SPAL), Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.
SOTE-sopimus koskee kaikkiaan lähes 180 000:ta palkansaajaa ja 1000:ta julkisen sektorin toimintaterapeuttia.
Lue lisää JUKOn verkkosivuilta:
JUKOn, JYTYn ja JHL:n tiedotustilaisuus: Palkankorotukset kuuluvat kaikille
SOTE-sopimuksen neuvottelut alkoivat
Ajankohtaista tietoa neuvottelutilanteesta saat TOIn jäsenkirjeestä. Seuraa aihetta somessa tunnisteella #neuvotellen2022
Ajankohtaista
Toimintaterapeuttiliitto: Työllisyysalueet tarvitsevat tutkitusti vaikuttavia keinoja työkyvyn tukemiseen →Työllisyyspalveluiden järjestämisestä vastaavat vuodenvaihteesta lähtien kunnat ja niiden perustamat työllisyysalueet. Suomen Toimintaterapeuttiliitto katsoo, että erityisesti pitkäaikaistyöttömien työllistymisen tueksi alueet tarvitsevat nykyistä enemmän tutkimukseen perustuvia keinoja.
Suuri joukko suomalaisia esitteli tutkimus- ja kehittämistöitään OT Europe -kongressissa – katso kooste! →Krakovan OT Europe –kongressiin lokakuussa 2024 osallistui huikeat 40 suomalaista toimintaterapeuttia, joista useat esittelivät tapahtumassa myös omia tutkimus- ja kehittämistöitään. Suomalaisilla oli kongressissa yhteensä yhdeksän suullista esitystä ja 2 posteria.
SAK, Akava ja STTK: Uusi suojelutyön lainsäädäntö luo ongelmia, ei ratkaise niitä →Hallitusohjelman suojelutyötä koskevaa lainsäädäntöä on valmisteltu työ- ja elinkeinoministeriön työryhmässä. SAK, Akava ja STTK eivät ole tyytyväisiä lainvalmisteluun ja jättävät loppumietintöön yhteisen eriävän mielipiteen.
Kaikki tiedotteet →
Työllisyyspalveluiden järjestämisestä vastaavat vuodenvaihteesta lähtien kunnat ja niiden perustamat työllisyysalueet. Suomen Toimintaterapeuttiliitto katsoo, että erityisesti pitkäaikaistyöttömien työllistymisen tueksi alueet tarvitsevat nykyistä enemmän tutkimukseen perustuvia keinoja.
Krakovan OT Europe –kongressiin lokakuussa 2024 osallistui huikeat 40 suomalaista toimintaterapeuttia, joista useat esittelivät tapahtumassa myös omia tutkimus- ja kehittämistöitään. Suomalaisilla oli kongressissa yhteensä yhdeksän suullista esitystä ja 2 posteria.
SAK, Akava ja STTK: Uusi suojelutyön lainsäädäntö luo ongelmia, ei ratkaise niitä →Hallitusohjelman suojelutyötä koskevaa lainsäädäntöä on valmisteltu työ- ja elinkeinoministeriön työryhmässä. SAK, Akava ja STTK eivät ole tyytyväisiä lainvalmisteluun ja jättävät loppumietintöön yhteisen eriävän mielipiteen.
Kaikki tiedotteet →
Hallitusohjelman suojelutyötä koskevaa lainsäädäntöä on valmisteltu työ- ja elinkeinoministeriön työryhmässä. SAK, Akava ja STTK eivät ole tyytyväisiä lainvalmisteluun ja jättävät loppumietintöön yhteisen eriävän mielipiteen.