Akava Worksin tilaamasta työolotutkimuksesta käy ilmi, että hyvinvointialueilla työskentelevät toimintaterapeutit kokevat työolonsa keskimäärin hieman paremmaksi kuin muiden sote-ammattiryhmien työntekijät. Moni mittari osoittaa kuitenkin alaspäin myös toimintaterapeuteilla, ja asiakasväkivaltaa ja sen uhkaa koskeva lukema on hälyttävä.
Julkaistu 15.1.2025
Jopa 43 prosenttia hyvinvointialueilla työskentelevistä toimintaterapeuteista on kokenut työssään asiakasväkivaltaa tai sen uhkaa edeltävien 12 kuukauden aikana. Luku käy ilmi Akava Worksin Työterveyslaitokselta tilaamasta kyselytutkimuksesta, jossa kartoitettiin akavalaisten sote-alojen työntekijöiden työoloja ja työkykyä hyvinvointialueille siirtymisen jälkeen. Lukema on suurin piirtein sama kuin vastaavassa, vuosina 2021–2022 toteutetussa kyselyssä.
Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä yli 500 toimintaterapeuttia eri hyvinvointialueilta. Kyselytutkimus suunnattiin vain osalle hyvinvointialueista, joten se ei edusta kattavasti koko Suomea.
-Asiakasväkivaltaa ja sen uhkaa kuvaava luku on hälyttävän suuri. Tämä on asia, joka työnantajien tulee viimeistään nyt ottaa tosissaan ja ryhtyä välittömästi suunnittelemaan konkreettisia ratkaisuja tilanteen parantamiseksi, TOIn puheenjohtaja Kirsi Wikman painottaa.
Toinen silmiinpistävä tulos oli, että eettistä kuormitusta kokevien toimintaterapeuttien osuus oli kasvanut 6 prosenttiyksiköllä edellisestä kyselystä: osuus oli nyt 18 prosenttia, kun se aiemmassa vastaavassa kyselyssä oli 12 prosenttia. TOI päivitti loppuvuodesta 2024 toimintaterapeuttien ammattieettiset ohjeet, joiden tarkoitus on tukea toimintaterapeutteja heidän jokapäiväiseen työhönsä liittyvässä ammattieettisessä harkinnassa.
Myös aiempaa useampi toimintaterapeutti, 39 prosenttia, kokee nyt huolta työmäärän kasvamisesta yli oman sietokyvyn.
Tutkimusaineisto oli kaksiosainen, ja siinä verrattiin aikaa ennen hyvinvointialueiden aloittamista ja tilannetta hyvinvointialueiden aloittamisen jälkeen. Tutkimuksessa ei seurattuja samoja yksittäisiä työntekijöitä.
Toimintaterapeuttien kokonaistilanne keskimääräistä parempi
Kun verrataan toimintaterapeutteja ja muita kyselytutkimuksessa mukana olleita ammattiryhmiä, oli toimintaterapeuttien kokemus työoloista ja työhyvinvoinnista kaikkiaan keskimääräistä parempi. Toimintaterapeuttien kokemus esimerkiksi työn hallittavuuden tunteesta oli aineiston parhaimmistoa. Toimintaterapeutit kokivat myös keskimääräistä vähemmän työpaineita.
Wikman huomauttaa, että keskivertoa parempaan kokonaistilanteeseen ei voi kuitenkaan liiaksi tuudittautua.
- Vaikka toimintaterapeuttien tilanne on kokonaisuudessaan keskivertoa parempi, on merkittävä osa tuloksista toimintaterapeuteillakin aiempaa heikompia. Tämä on yleisesti ottaen huolestuttavaa.
Kyselyn mukaan esimerkiksi työpäivän aiheuttamasta rasituksesta palautuu hyvin vain reilu kolmannes kaikkien ammattiryhmien vastaajista. Toimintaterapeuttien vastaava lukema oli samalla tasolla.
-Riittävää palautumista koskeva huoli ulottuu tutkimuksen perusteella kaikkiin ammattiryhmiin. Riittämätön palautuminen heikentää työhyvinvointia ja työssä jaksamista. Asiaan on välttämätöntä kiinnittää huomiota, jotta esimerkiksi toimintaterapeutit jaksavat vaativassa asiakastyössään, Wikman toteaa.
Työntekijöiden näkemykset huomioitava aiempaa paremmin
Suuret muutokset työpaikalla aiheuttavat tyypillisesti laskua työntekijöiden kokemassa hyvinvoinnissa. Näin näyttää käyneen myös hyvinvointialueiden käynnistymisen jälkeen, ammattiryhmästä riippumatta.
Vaikka taustalla on suuri ja varsin tuore muutos, on organisaation päätöksenteon oikeudenmukaiseksi kokevien toimintaterapeuttien osuus tällä hetkellä varsin vaatimaton 27 prosenttia. Wikman ei ole lukemasta yllättynyt.
-Jäsenistöltämme tulleiden yhteydenottojen perusteella tämäntyyppinen lukema oli varsin odotettu. Samaa viestiä on tullut jäsenistöltämme eri hyvinvointialueilta. On tärkeää, että hyvinvointialueilla aletaan tehdä työtä asian parantamiseksi.
Lisäksi joka kolmas toimintaterapeutti kokee, ettei heillä ole vaikutusmahdollisuuksia omassa työssään tapahtuviin muutoksiin. Wikman peräänkuuluttaa hyvinvointialueita sekä varmistamaan työtekijöille vakaat työolosuhteet että lisäämään näiden vaikuttamismahdollisuuksia omaan työhönsä liittyvissä kysymyksissä.
-On huolestuttavaa, jos asiantuntijatyötä tekevät toimintaterapeutit eivät koe voivansa vaikuttaa työhönsä. Kuten raportin tehneet tutkijat toteavat, nyt täytyy keskittyä rakentamaan sekä vakaita työoloja että sellaista järjestelmätason kulttuuria, jossa työntekijöiden näkemykset omasta työstään otetaan huomioon entistä paremmin.
Voit tutustua tutkimusraporttiin kokonaisuudessaan täältä.
Lisätiedot:
Kirsi Wikman, TOIn puheenjohtaja
p. 040 825 3107
Ajankohtaista
Päivittyvä uutinen: Yliopiston työehtosopimusneuvottelut →Päivitämme tähän uutisen yliopiston työehtosopimusneuvotteluita koskevat tapahtumat.
Toimintaterapeutti-lehti | Ensikertalaisena Puolustusvoimissa →Toimintaterapeuttiopiskelija Enna Heinonen teki harjoittelunsa Puolustusvoimissa. Hän on tiettävästi ensimmäinen toimintaterapeuttiopiskelija, joka on tehnyt harjoittelunsa varuskunnassa. Ulkomailla armeijat hyödyntävät toimintaterapiaa hyvin monin tavoin niin koulutuksen aikana, taistelukentillä kuin siviilielämään sopeutumisessa.
JUKO | Julkisen sektorin korkeakoulutetut vaativat palkkaohjelman jatkumista sovitusti ja palkatonta työtä palkalliseksi →Valtio ja kirkko ovat avanneet yli 660 000 julkisen sektorin ja julkisrahoitteisten alojen palkansaajan sopimuskierroksen 15. tammikuuta. Myös yliopistojen, kuntien ja hyvinvointialueiden työ- ja virkaehtosopimukset ovat katkolla keväällä. Ylellä (28.1.) neuvottelukierrosta kommentoivat akavalaisia korkeakoulutettuja julkisalojen neuvotteluissa edustavan JUKOn hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto ja valtiosektorin neuvottelukunnan puheenjohtaja Jonne Rinne.
Kaikki tiedotteet →
Päivitämme tähän uutisen yliopiston työehtosopimusneuvotteluita koskevat tapahtumat.
Toimintaterapeuttiopiskelija Enna Heinonen teki harjoittelunsa Puolustusvoimissa. Hän on tiettävästi ensimmäinen toimintaterapeuttiopiskelija, joka on tehnyt harjoittelunsa varuskunnassa. Ulkomailla armeijat hyödyntävät toimintaterapiaa hyvin monin tavoin niin koulutuksen aikana, taistelukentillä kuin siviilielämään sopeutumisessa.
JUKO | Julkisen sektorin korkeakoulutetut vaativat palkkaohjelman jatkumista sovitusti ja palkatonta työtä palkalliseksi →Valtio ja kirkko ovat avanneet yli 660 000 julkisen sektorin ja julkisrahoitteisten alojen palkansaajan sopimuskierroksen 15. tammikuuta. Myös yliopistojen, kuntien ja hyvinvointialueiden työ- ja virkaehtosopimukset ovat katkolla keväällä. Ylellä (28.1.) neuvottelukierrosta kommentoivat akavalaisia korkeakoulutettuja julkisalojen neuvotteluissa edustavan JUKOn hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto ja valtiosektorin neuvottelukunnan puheenjohtaja Jonne Rinne.
Kaikki tiedotteet →
Valtio ja kirkko ovat avanneet yli 660 000 julkisen sektorin ja julkisrahoitteisten alojen palkansaajan sopimuskierroksen 15. tammikuuta. Myös yliopistojen, kuntien ja hyvinvointialueiden työ- ja virkaehtosopimukset ovat katkolla keväällä. Ylellä (28.1.) neuvottelukierrosta kommentoivat akavalaisia korkeakoulutettuja julkisalojen neuvotteluissa edustavan JUKOn hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto ja valtiosektorin neuvottelukunnan puheenjohtaja Jonne Rinne.