Kannanotot ja lausunnot

TOI vastustaa esitystä työmarkkinamallin muuttamisesta – vaarantaisi palkkatasa-arvon toteutumisen

Suomen Toimintaterapeuttiliitto (TOI) pitää maan hallituksen esitystä tarpeettomana ja ennakoi sen aiheuttavan epävakautta ja epäselviä tilanteita työmarkkinoilla. Myös esityksen tasa-arvovaikutukset ovat huolestuttavia. TOI yhtyy lausunnossaan työmarkkinakeskusjärjestö Akavan näkemyksiin.

Julkaistu 8.8.2024

TOI antoi heinäkuun lopussa lausunnon hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi, joka koskee työriitojen sovittelua ja niin kutsuttua vientivetoista palkkamallia. Mallissa keskeisten vientialojen palkankorotukset määrittelisivät myös muiden alojen korotukset. Jos kirjaus toteutuu, se rajoittaisi valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan mahdollisuuksia tarjota yleistä linjaa korkeampia palkankorotuksia. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi keväällä 2022 kunta-alalle ja hyvinvointialueille neuvotellun kaltainen palkkaratkaisu ei olisi enää jatkossa mahdollinen.

Hallitus perustelee esitystään työmarkkinamallin muuttamiseksi tasa-arvovaikutusten osalta nurinkurisesti siten, että tasa-arvolain tavoitteiden ei voitaisi tulkita estävän esityksen eteenpäinviemistä. Käytännössä esitys kuitenkin vaikeuttaa sukupuolten välisten palkkaerojen kaventamista Suomessa.

Toimintaterapeuteista valtaosa on naisia. Tämä tarkoittaa, että mahdolliset sukupuolten välisten palkkaerojen kaventamista vaikeuttavat toimet kohdistuisivat myös toimintaterapia-alaan.

TOI pitää työmarkkinakeskusjärjestö Akavan tavoin myös lain voimaantulon ajankohtaa huonosti harkittuna, kun huomioidaan, että työehtosopimuksista neuvotellaan syksyn 2024 ja kevään 2025 aikana. Uuden, merkittävän sääntelyn voimaan tulo kesken neuvottelukierroksen häiritsisi neuvottelua ja vaarantaisi sujuvan sopimuskierroksen edellytyksiä.

Alakohtaiset tarpeet tulee voida huomioida myös tulevaisuudessa

TOI katsoo Akavan tavoin, että valtakunnansovittelijalla ja lautakunnalla on oltava aito mahdollisuus alakohtaisten tarpeiden huomioimiseen sovitteluprosessin yhteydessä. Valtakunnansovittelijainstituutio on osa työehtosopimusjärjestelmää, jonka toiminnasta on pyrittävä sopimaan työmarkkinaosapuolten kesken. Näin voidaan kestävästi tukea työmarkkinoiden toimintaa. Sovittelijan esitysten lähtökohtana tulisi aina olla riitapuolten omat ehdotukset ja tarjoukset, ei ulkoa käsin määrittyvä ”yleinen linja”.

Hallituksen esityksen nykytilan kuvaus ei myöskään kuvaile tai esitä sellaisia työmarkkinoiden toimintaan liittyviä ongelmia, joihin esitettävät muutokset olisivat ratkaisu.

Akavan ja TOIn näkemyksen mukaan työmarkkinoiden toimintaa voitaisiin kuitenkin edistää sovittelijantoimea uudistamalla. Esitetyn jäykemmän toiminnan sijasta tarvittaisiin suurempi kokonaisuudistus. Tässä uudistuksessa tulisi ainakin lisätä päätoimisten sovittelijoiden lukumäärää vuoropuhelun ja alakohtaisuuden huomioimiseksi, perustaa sovittelijan toimistoon taloudellista tietoa neuvottelujen pohjaksi tuottava yksikkö, säätää sovintoesityksen antamisen pakollisuudesta, sovittelun jatkamispakosta heti hylkäämisen jälkeen, sovintoesitysten julkisuudesta sekä velvollisuudesta yksilöidä riidanaiheet nykyistä paremmin.

Lisätiedot:
Kirsi Wikman, TOIn puheenjohtaja
p. 040 825 3107

Lue myös:
Kuntoutusalan Asiantuntijat: Työmarkkinamallin uudistaminen ei kuulu maan hallitukselle

JUKO | Julkisen sektorin akavalaiset eivät edelleenkään lämpene vientivetoisesta palkkamallista laissa – ”Valtakunnansovittelijasta tulisi julkisaloille hyödytön”

Ajankohtaista

Toimintaterapeutti-lehti | Huikea polku ensimmäiseksi toimintaterapeuttien opettajaksi →

Suomalaisella toimintaterapialla on ollut alusta alkaen vahvat kansainväliset juuret.

Tidningen Toimintaterapeutti | Ergoterapeuternas första lärare banade sin egen väg →

Ergoterapin i Finland har haft stark internationell förankring från första början.

Sopimushaluttomuuden hinta – lakkovaroitus valtiolle →

JUKO, JHL ja Pro jättivät valtiolle lakkovaroituksen maanantaina. Valikoituja työpaikkoja koskevan kaksi vuorokautta kestävän lakon on määrä alkaa 15. huhtikuuta. Juuri nyt on tärkeää, että jukolaiset aktiivit ja JUKO-liittojen jäsenet seuraavat JUKOn ja liittojensa viestintää.

Kaikki tiedotteet →