Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen yt-neuvottelut käynnissä – jukolainen pääluottamusmies tukee TOIn jäseniä
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) on käynnistänyt 17.4. vähintään kuusi viikkoa kestävät yhteistoimintaneuvottelut, joilla tavoitellaan 14 miljoonan euron henkilöstösäästöjä vuosille 2024-2026. Toistaiseksi ei ole tiedossa, miten neuvottelut mahdollisesti vaikuttavat TOIn jäsenistöön.
Julkaistu 19.4.2024
Neuvottelujen peruste on hyvinvointialueen taloustilanne. Keusotelle kertyy vuoden 2026 loppuun mennessä katettavaa alijäämää arviolta 108 miljoonaa euroa. Hyvinvointialue on laatinut tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman, jonka mukaan alijäämästä 14 miljoonaa euroa on tarkoitus säästää henkilöstömenoissa vuosina 2024-2026.
Säästöt edellyttävät useita samanaikaisia toimenpiteitä, joilla on henkilöstövaikutuksia. Näitä ovat muun muassa henkilötyövuosien vähentäminen esimerkiksi rekrytointikielloilla, vapautuvien virkojen/toimien täyttämättä jättäminen, henkilöstörakennemuutokset ja viimeisenä keinona mahdolliset irtisanomiset. Keusoten aluehallitus on linjannut, että lomautuksia ei käytettäisi keinona vuosien 2024-2025 aikana.
Lisäksi hyödynnetään keinoja, joilla pyritään lisäämään henkilötyövuosia. Näitä ovat esimerkiksi henkilöstön hyvinvointiin liittyvät panostukset, joiden tavoite on vähentää henkilöstön sairauspoissaoloja ja vaihtuvuutta sekä vaikuttaa Keusoten veto- ja pitovoimaan.
Työvoiman käytön vähentämiseen pyritään ensisijaisesti vähentämällä määräaikaista työvoimaa sekä hyödyntämällä eläkkeelle jäämistä ja muuta luonnollista poistumaa.
Vähennettävien henkilötyövuosien määrä on alustavan arvion mukaan yhteensä 150. Irtisanottavien työntekijöiden tai viranhaltijoiden enimmäismäärä on 70 ja osa-aikaistettavien työntekijöiden tai viranhaltijoiden enimmäismäärä 30. Lisäksi enintään 70 työntekijän tai viranhaltijan palvelussuhteen ehtoihin voi tulla olennaisia muutoksia.
Keusoten aluehallitus on linjannut, että lomautuksia ei käytetä vuosina 2024–2025, mutta jos talouden alijäämäennuste vuodelle 2026 on edelleen suuri, voidaan tilannetta tarkastella uudelleen.
Tämän hetkisen arvion mukaan irtisanomiset ja osa-aikaistamiset toteutetaan 30.6.2024.
Toistaiseksi ei ole tietoa, miten käynnissä olevat yt-neuvottelut mahdollisesti vaikuttavat TOIn jäsenistöön.
TOIn puheenjohtaja Kirsi Wikman muistuttaa, että mikäli yt-neuvottelut herättävät kysymyksiä, kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä työpaikan jukolaiseen pääluottamusmieheen tai liiton TOImistoon. Pääluottamusmiehen yhteystiedot löytyvät yleensä työpaikan ilmoitustaululta tai intranetistä.
Jos et tiedä, kuka työpaikkasi pääluottamusmies on, ole yhteydessä liiton TOImistoon.
Lisätiedot:
Leila Mäkelä, TOIn toiminnanjohtaja
p. 040 823 4413
Kirsi Wikman, TOIn puheenjohtaja
p. 040 825 3107
Mitkä yt-neuvottelut?
Yhteistoimintaneuvottelut perustuvat lakiin työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella. Toisin kuin yrityksiä koskevassa laissa, kuntien ja hyvinvointialueiden on aina käytävä yt-neuvottelut riippumatta työpaikan henkilöstömäärästä.
Lain tarkoituksena on edistää työnantajan ja henkilöstön välistä yhteistoimintaa. Se antaa henkilöstölle mahdollisuuden osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon. Kunnissa ja hyvinvointialueilla on yhteistoimintaelin, joka koostuu työnantajan ja henkilöstön edustajista. Suomen Toimintaterapeuttiliiton jäsenten kohdalla henkilöstön edustajana toimii JUKOn pääluottamusmies.
Harkitessaan vähintään kymmenen työntekijän irtisanomista, lomauttamista yli 90 päiväksi tai osa-aikaistamista työnantajan on annettava näiden työntekijöiden edustajille kirjallinen selvitys toimien perusteista, määrästä ja aikataulusta sekä siitä, miksi juuri tietyt henkilöt ovat valikoituneet niiden kohteiksi. Lisäksi työnantajan on laadittava henkilöstön edustajille kirjallinen esitys työllistymistä edistäväksi toimintasuunnitelmaksi.
Mikäli työnantajan harkitsema irtisanominen, osa-aikaistaminen tai 90 päivää pidempi lomauttaminen kohdistuu vähintään kymmeneen työntekijään, työnantajan katsotaan täyttäneen neuvotteluvelvoitteensa, kun yt-neuvotteluja on käyty vähintään kuuden viikon ajanjaksona niiden alkamisesta lukien, ellei yhteistoimintaneuvotteluissa toisin sovita. Työnantaja saa vasta tämän jälkeen päättää varsinaisista toimenpiteistä ja niiden kohdentamisesta.
Ajankohtaista
Vuoden toimintaterapeutti 2024 on lohjalainen Mirja Karhinen →Suomen Toimintaterapeuttiliitto (TOI) on myöntänyt Vuoden toimintaterapeutti 2024 - kunniamaininnan lohjalaiselle Mirja Karhiselle. Karhinen ansaitsee kunniamaininnan erityisesti etätoimintaterapian käytäntöjen pitkäaikaisesta kehittämisestä.
TOIn hallitukseen valittiin uusia jäseniä tuleville vuosille →TOIn syyskokous 20.11.2024 valitsi liiton hallitukseen uusia jäseniä seuraaville vuosille.
Infowebinaari | Mitä kuuluu hyvinvointialueille? 10.12. klo 17-18.30 →Toimintaterapeuttiliiton ja Suomen Fysioterapeuttien yhteisessä kuntoutusalan infowebinaarissa 10.12.2024 käsitellään hyvinvointialueiden ajankohtaista tilannetta. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan!
Kaikki tiedotteet →
Suomen Toimintaterapeuttiliitto (TOI) on myöntänyt Vuoden toimintaterapeutti 2024 - kunniamaininnan lohjalaiselle Mirja Karhiselle. Karhinen ansaitsee kunniamaininnan erityisesti etätoimintaterapian käytäntöjen pitkäaikaisesta kehittämisestä.
TOIn syyskokous 20.11.2024 valitsi liiton hallitukseen uusia jäseniä seuraaville vuosille.
Infowebinaari | Mitä kuuluu hyvinvointialueille? 10.12. klo 17-18.30 →Toimintaterapeuttiliiton ja Suomen Fysioterapeuttien yhteisessä kuntoutusalan infowebinaarissa 10.12.2024 käsitellään hyvinvointialueiden ajankohtaista tilannetta. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan!
Kaikki tiedotteet →
Toimintaterapeuttiliiton ja Suomen Fysioterapeuttien yhteisessä kuntoutusalan infowebinaarissa 10.12.2024 käsitellään hyvinvointialueiden ajankohtaista tilannetta. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan!