Työelämä

Etelä-Savon hyvinvointialueen yt-neuvottelut käynnissä – jukolainen pääluottamusmies tukee TOIn jäseniä

Etelä-Savon hyvinvointialue on käynnistänyt koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Toistaiseksi ei ole tietoa, miten neuvottelut mahdollisesti vaikuttavat TOIn jäsenistöön. TOI muistuttaa, että epäselvissä tilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä luottamusmieheen.

Julkaistu 16.8.2024

Etelä-Savon hyvinvointialueen yt-neuvottelut käynnistyivät maanantaina 12.8. aluehallituksen kesäkuussa tekemän päätöksen mukaisesti. Vähintään kuusi viikkoa kestävät neuvottelut koskevat koko henkilöstöä ja voivat johtaa yli 10 henkilön irtisanomiseen.

Neuvotteluiden taustalla on hyvinvointialueen alijäämäinen talous. Hyvinvointialueen tavoite on saada kokoon yhteensä 39 miljoonan euron säästöt vuosille 2025–2026. Lain mukaan hyvinvointialueiden tulee saada taloutensa tasapainoon vuoden 2026 loppuun mennessä.

Neuvottelut koskevat lähtökohtaisesti koko hyvinvointialueen henkilöstöä joko välittömästi tai välillisesti. Taloudelliset ja tuotannolliset muutokset voivat vaikuttaa kaikkiin ammattiryhmiin. Alustava arvio on, että sopeuttamistoimenpiteet vaikuttavat korkeintaan 650 henkilöön koko organisaation laajuisesti. Näistä 650 henkilöstä valtaosa on tällä hetkellä terveyspalveluiden toimialalla, jolle on myös asetettu suurin euromääräinen säästötavoite.

Kyseeseen voivat tulla esimerkiksi työtehtäviä koskevat muutokset, työaikamuodon muutokset, työnteon paikkojen muutokset, palvelussuhteen oleellisten ehtojen tai paikallisesti sovittujen vakiintuneiden käytäntöjen ja paikallisten sopimusten tai työnantajan yksipuolisten päätösten muutokset ja muut palvelutoiminnan järjestämiseen liittyvät, henkilöstön asemaan vaikuttavat muutokset. Hyvinvointialueen mukaan sen lakisääteinen palvelutuotanto pyritään pitämään mahdollisimman normaalina. Asiakas- ja potilasturvallisuutta ei vaaranneta missään tilanteessa.

Henkilöstöä koskevat toimenpiteet ja niiden vaikutukset tarkentuvat ja rajautuvat, kun neuvottelut etenevät. Kaikki toimenpiteet toteutetaan taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla.

Toistaiseksi ei ole tietoa, miten neuvottelut mahdollisesti vaikuttavat TOIn jäsenistöön. TOI seuraa tilannetta aktiivisesti.

TOIn puheenjohtaja Kirsi Wikman muistuttaa, että mikäli yt-neuvottelut herättävät kysymyksiä nyt tai myöhemmin, kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä työpaikan jukolaiseen pääluottamusmieheen tai liiton toimistoon. Pääluottamusmiehen yhteystiedot löytyvät yleensä työpaikan ilmoitustaululta tai intranetistä.

Jos et tiedä, kuka työpaikkasi pääluottamusmies on, ole yhteydessä liiton toimistoon.

Lisätiedot:

Tove Lassenius, TOIn toiminnanjohtaja
p. 040 613 9821

Kirsi Wikman, TOIn puheenjohtaja
p. 040 825 3107

Mitkä yt-neuvottelut?

Yhteistoimintaneuvottelut perustuvat lakiin työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella. Toisin kuin yrityksiä koskevassa laissa, kuntien ja hyvinvointialueiden on aina käytävä yt-neuvottelut riippumatta työpaikan henkilöstömäärästä.

Lain tarkoituksena on edistää työnantajan ja henkilöstön välistä yhteistoimintaa. Se antaa henkilöstölle mahdollisuuden osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon. Kunnissa ja hyvinvointialueilla on yhteistoimintaelin, joka koostuu työnantajan ja henkilöstön edustajista. Suomen Toimintaterapeuttiliiton jäsenten kohdalla henkilöstön edustajana toimii JUKOn pääluottamusmies.

Harkitessaan vähintään kymmenen työntekijän irtisanomista, lomauttamista yli 90 päiväksi tai osa-aikaistamista työnantajan on annettava näiden työntekijöiden edustajille kirjallinen selvitys toimien perusteista, määrästä ja aikataulusta sekä siitä, miksi juuri tietyt henkilöt ovat valikoituneet niiden kohteiksi. Lisäksi työnantajan on laadittava henkilöstön edustajille kirjallinen esitys työllistymistä edistäväksi toimintasuunnitelmaksi.

Mikäli työnantajan harkitsema irtisanominen, osa-aikaistaminen tai 90 päivää pidempi lomauttaminen kohdistuu vähintään kymmeneen työntekijään, työnantajan katsotaan täyttäneen neuvotteluvelvoitteensa, kun yt-neuvotteluja on käyty vähintään kuuden viikon ajanjaksona niiden alkamisesta lukien, ellei yhteistoimintaneuvotteluissa toisin sovita. Työnantaja saa vasta tämän jälkeen päättää varsinaisista toimenpiteistä ja niiden kohdentamisesta.

Ajankohtaista

JUKO | HUS irtisanoo 280 työntekijää →

Toimenpiteet HUS on ilmoittanut toteuttavansa joulukuun 13. päivään mennessä. JUKOn koordinoiva pääluottamusmies Kirsi Laasila kuvailee yt-prosessia pitkäksi ja raskaaksi.

JUKO | Palkansaajien pääsopijajärjestöt hermostuivat HUSille →

JUKO, Sote ja JAU: ”HUS unohti työnantajavelvoitteensa irtisanomisaallossa.”

Toimintaterapeuttiliitto: Työllisyysalueet tarvitsevat tutkitusti vaikuttavia keinoja työkyvyn tukemiseen →

Työllisyyspalveluiden järjestämisestä vastaavat vuodenvaihteesta lähtien kunnat ja niiden perustamat työllisyysalueet. Suomen Toimintaterapeuttiliitto katsoo, että erityisesti pitkäaikaistyöttömien työllistymisen tueksi alueet tarvitsevat nykyistä enemmän tutkimukseen perustuvia keinoja.

Kaikki tiedotteet →