Etelä-Karjalan hyvinvointialueen yt-neuvottelut käynnissä – jukolainen pääluottamusmies tukee TOIn jäseniä
Etelä-Karjalan hyvinvointialue on käynnistänyt yt-neuvottelut. Neuvotteluissa ei tähdätä henkilöstövähennyksiin. TOI muistuttaa, että jukolainen pääluottamusmies tukee TOIn jäseniä neuvotteluissa.
Julkaistu 28.11.2023
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen yt-neuvottelut alkoivat aluehallituksen aiemmin tekemän päätöksen mukaisesti 22.11.2023. Neuvottelut koskevat koko henkilöstöä.
Neuvotteluilla ei tähdätä henkilöstön vähentämiseen. Ne voivat kuitenkin vaikuttaa joidenkin työntekijöiden tai viranhaltijoiden palvelussuhteen olennaisiin ehtoihin.
TOIn puheenjohtaja Kirsi Wikman muistuttaa, että mikäli yt-neuvottelut herättävät kysymyksiä nyt tai myöhemmin, kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä työpaikan jukolaiseen pääluottamusmieheen tai liiton TOImistoon. Pääluottamusmiehen yhteystiedot löytyvät yleensä työpaikan ilmoitustaululta tai intranetistä.
Jos et tiedä, kuka työpaikkasi pääluottamusmies on, ole yhteydessä liiton TOImistoon.
Mitkä yt-neuvottelut?
Yhteistoimintaneuvottelut perustuvat lakiin työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella. Toisin kuin yrityksiä koskevassa laissa, kuntien ja hyvinvointialueiden on aina käytävä yt-neuvottelut riippumatta työpaikan henkilöstömäärästä.
Lain tarkoituksena on edistää työnantajan ja henkilöstön välistä yhteistoimintaa. Se antaa henkilöstölle mahdollisuuden osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon. Kunnissa ja hyvinvointialueilla on yhteistoimintaelin, joka koostuu työnantajan ja henkilöstön edustajista. Suomen Toimintaterapeuttiliiton jäsenten kohdalla henkilöstön edustajana toimii JUKOn pääluottamusmies.
Harkitessaan vähintään kymmenen työntekijän irtisanomista, lomauttamista yli 90 päiväksi tai osa-aikaistamista työnantajan on annettava näiden työntekijöiden edustajille kirjallinen selvitys toimien perusteista, määrästä ja aikataulusta sekä siitä, miksi juuri tietyt henkilöt ovat valikoituneet niiden kohteiksi. Lisäksi työnantajan on laadittava henkilöstön edustajille kirjallinen esitys työllistymistä edistäväksi toimintasuunnitelmaksi.
Mikäli työnantajan harkitsema irtisanominen, osa-aikaistaminen tai 90 päivää pidempi lomauttaminen kohdistuu vähintään kymmeneen työntekijään, työnantajan katsotaan täyttäneen neuvotteluvelvoitteensa, kun yt-neuvotteluja on käyty vähintään kuuden viikon ajanjaksona niiden alkamisesta lukien, ellei yhteistoimintaneuvotteluissa toisin sovita. Työnantaja saa vasta tämän jälkeen päättää varsinaisista toimenpiteistä ja niiden kohdentamisesta.
Ajankohtaista
Toimintaterapeutti-lehti | Palkkakysely vahvistaa: Työehtosopimukset määrittävät palkkatason →Toimintaterapeuttiliiton vuoden 2023 lopussa tekemä palkkakysely osoitti, että jäsenten palkankorotukset ovat sidoksissa työehtosopimuksiin. Paikallisen sopimisen merkitys on tällä hetkellä pieni. Kysely osoitti myös, että työn vaativuuden arviointia pitäisi tehdä paljon nykyistä enemmän.
Toimintaterapeutti-lehti | Huikea polku ensimmäiseksi toimintaterapeuttien opettajaksi →Suomalaisella toimintaterapialla on ollut alusta alkaen vahvat kansainväliset juuret.
Tidningen Toimintaterapeutti | Ergoterapeuternas första lärare banade sin egen väg →Ergoterapin i Finland har haft stark internationell förankring från första början.
Kaikki tiedotteet →
Toimintaterapeuttiliiton vuoden 2023 lopussa tekemä palkkakysely osoitti, että jäsenten palkankorotukset ovat sidoksissa työehtosopimuksiin. Paikallisen sopimisen merkitys on tällä hetkellä pieni. Kysely osoitti myös, että työn vaativuuden arviointia pitäisi tehdä paljon nykyistä enemmän.
Suomalaisella toimintaterapialla on ollut alusta alkaen vahvat kansainväliset juuret.
Tidningen Toimintaterapeutti | Ergoterapeuternas första lärare banade sin egen väg →Ergoterapin i Finland har haft stark internationell förankring från första början.
Kaikki tiedotteet →
Ergoterapin i Finland har haft stark internationell förankring från första början.