UutisetTyöelämä

Akava: Tuore selvitys: 38 prosenttia korkeakoulutetuista arvioi työuupumusriskinsä suureksi tai melko suureksi

Tuore Akava Works -työolotutkimus kertoo, että 38 prosenttia korkeakoulutetuista arvioi työuupumusriskinsä suureksi tai melko suureksi. Liiallinen työmäärä, kiire, usean asian tekeminen yhtä aikaa ja häiritsevät keskeytykset aiheuttivat 40–60 prosentille vastaajista haitallista kuormitusta vähintään melko paljon.

Julkaistu 12.11.2024

Julkaistu Akavan sivuilla 12.11.2024

Akava korostaa, että tarvitsemme tehokkaampia keinoja puuttua psykososiaaliseen kuormitukseen ja panostuksia työhyvinvoinnin ja työkyvyn edistämiseksi.

– Työolotutkimuksemme vastaajista 26 prosenttia katsoi, että stressi, väsymys, tarkkaavaisuuden häiriöt ja muut psyykkiset vaikeudet haittaavat suoriutumista työssä paljon tai melko paljon. Haitallista työkuormitusta aiheuttavat ensisijaisesti liiallinen työmäärä, kiire, häiritsevät keskeytykset ja monen asian yhtäaikainen tekeminen. Myös työnteko työajan ulkopuolella sekä työajan ja vapaa-ajan välisen rajan hämärtyminen aiheutti haitalliseksi koettua kuormittumista, toteaa tutkija Arttu Piri.

– Tulokset ovat hätkähdyttäviä, ja esimerkiksi tiedot koetun työuupumusriskin yleisyydestä ovat hyvin linjassa Työterveyslaitoksen tuoreiden tutkimustietojen kanssa. Niiden mukaan joka kymmenes suomalainen on todennäköisesti työuupunut. Kun monet tutkimuslähteet ovat tuoneet samansuuntaisen kuvan työelämän todellisuudesta, se pitää ottaa vakavasti ja ryhtyä yhdessä toimiin ongelmien korjaamiseksi, Piri jatkaa.

Työhyvinvoinnin ja työkyvyn tukemiseen pitää panostaa laajasti

– Työhyvinvoinnin ja työkyvyn tukeminen sekä työkyvyttömyyden ennaltaehkäisy ovat erittäin tärkeitä taloudellisesti ja inhimillisesti. Tämä on vuositasolla miljardiluokan kysymys, joka vaikuttaa julkiseen talouteen, työllisyyteen, tuottavuuteen, verokertymään ja työeläkejärjestelmään. Näitä vaikutuksia on tutkittava tarkoin, jotta voimme ratkaista asiantuntijatyössä kuormittavat ja alati kasvavat haasteet, sanoo puheenjohtaja Maria Löfgren.

– Ratkaisuesityksiimme kuuluu muun muassa työturvallisuuslain täsmentäminen ja uuden asetuksen säätäminen psykososiaalisen kuormituksen hallitsemiseksi ja henkisen työkyvyn tukemiseksi. Siten voidaan suojata työntekijöitä paremmin kuin nykyisen lainsäädännön avulla. Samalla varmistamme, että esihenkilöillä on oikeat työkalut johtaa työn tuottavuutta paremmaksi. Lisäksi ehdotamme, että työterveyspalveluissa vahvistetaan mielenterveyden palveluja ja jaksamisen tukea painottaen ennaltaehkäisyä. Esitämme, että lyhytpsykoterapia otetaan osaksi työterveyshuollon palveluja, Löfgren jatkaa.

Keskeiset Akavan tavoitteet

  1. Työn psykososiaalinen kuormitus tunnistetaan ja siihen puututaan tehokkaasti
  2. Työterveyshuoltoa kehitetään työkyvyn ylläpitämiseksi
  3. Työkykyä tuetaan ennakoivasti, jotta työurat pidentyvät ja työllisyys nousee


Akavan ratkaisuehdotukset ovat osoitteessa https://akava.fi/tyohyvinvointi/

Tietoa Akava Works -työolotutkimuksesta

Akava Works -työolotutkimus tehtiin lomakehaastatteluin keväällä 2024. Yhteensä 2002 akavalaista työssä olevaa palkansaajaa vastasi kysymyksiin muun muassa työhyvinvoinnista, etätyökäytännöistä, osaamisen kehittämisestä ja tekoälyn käytöstä. Tutkimuksen aineistoa on tarvittaessa painotettu vastaamaan perusjoukon ikä-, sukupuoli ja liittojakaumaa. Aineistonkeruun toteutti Akavan toimeksiannosta Verian.

Työolotutkimuksen tulokset ovat osoitteessa

https://akavaworks.fi/tyoolotutkimus/

Ajankohtaista

Akava: Tuore selvitys: 38 prosenttia korkeakoulutetuista arvioi työuupumusriskinsä suureksi tai melko suureksi →

Tuore Akava Works -työolotutkimus kertoo, että 38 prosenttia korkeakoulutetuista arvioi työuupumusriskinsä suureksi tai melko suureksi. Liiallinen työmäärä, kiire, usean asian tekeminen yhtä aikaa ja häiritsevät keskeytykset aiheuttivat 40–60 prosentille vastaajista haitallista kuormitusta vähintään melko paljon.

TOIssa on voimaa – Lapissa! 11.12. klo 17–19 →

TOIn puheenjohtaja Kirsi Wikman kutsuu kaikki Lapin alueen jäsenet yhteiseen Teams-tapaamiseen keskiviikkona 11.12.2024 klo 17–19.

Toimintaterapeuttien päivitetyt ammattieettiset ohjeet esitellään ja hyväksytään syyskokouksessa 20.11. →

Ilmoittaudu TOIn syyskokoukseen 13.11. mennessä ja tule mukaan kuulemaan ja keskustelemaan päivitystyön tuloksista!

Kaikki tiedotteet →